‘Psoas workshop..?’, wat is dat nu weer, zo reageren de mensen die de psoas niet kennen, met een vies gezicht. ‘Het klinkt als een geslachtsziekte!’ Ik houd als schrijver niet van onaantrekkelijke woorden, en was ook geen fan van het woord. ‘O ja, de psoas, dat is weer iets nieuws, helemaal in de mode, toch?’, wordt er ook nog geroepen. Maar ik volgde een psoas workshop bij Daan Timmers van Yoga Lab en ben nu keihard fan geworden van de spier(groep) sinds ik weet dat ik ‘m heb en waarom! En dan went zo’n woord.
Technische informatie: De psoas is een van de grootste spieren in je lichaam (polsdik!). Hij loopt van je onderste rugwervels (T12) naar de binnenkant van je dijbeen, aan de voorkant van je wervels en achter je organen. De psoas is samen met de iliacus verantwoordelijk voor de beweging van je heupen en bovenbenen. Deze spiercombinatie heet de iliopsoas. De psoas beïnvloedt de stand van je bekken, heupen en wervelkolom en is dus zeer belangrijk voor gezond bewegen. Met een te strakke of te slappe psoas wordt het leven lijden. En dat willen we niet natuurlijk.
Functie: De psoas is een beenheffer, die wordt aangestuurd door het zenuwstelsel, en reageert met name op stress, dan ‘gaat hij aan’ bij de fight-flight-freeze reflex. Daarom wordt de psoas ook wel de vluchtspier genoemd. Bij dieren (en mensen dus) zet hij je op scherp bij stress als er een natuurlijk vijand in de buurt komt. In onze moderne samenleving staan we eigenlijk altijd op scherp, ook in de vrije tijd worden we graag geprikkeld, en we hebben niet goed meer door wanneer dat nu eigenlijk te veel is. Bij dieren kun je heel goed het verschil tussen spanning en ontspanning zien. Beeld: Hertje staat in het veld te grazen. Er komt een boze wolf aan, hertje staat meteen strak, vooral de psoas, om er als een haasje vandoor te gaan. Wolf heeft geen trek, en is op zoek naar een wolvin wellicht, en loopt rustig verder. Onze held het hertje kan weer opgelucht ademhalen, schudt de flanken (de psoas!!) los, en gaat vredig door met grazen. Dus dieren ontspannen op natuurlijke wijze. Maar wij overprikkelde mensen staan eigenlijk altijd ‘aan’. We hebben dat schudden verleerd. De stressgerelateerde klachten kennen we: slapeloosheid, rugklachten, hoofdpijn. Slechte zaak die stress.
In de sympathieke Yoga Lab studio bij de Nieuwmarkt in Amsterdam wordt er door eigenaresse Daan, een van de eerste in de psoas gespecialiseerde yogadocenten in Nederland, workshops gegeven, vol informatie en inzichten en oefeningen over de psoas. Maar vooral bij het TRE tension release exercise program, om dat losschudden weer te leren, loopt het storm! Dit is helemaal geen modegril, zoals wordt ingezien door steeds meer geïnteresseerde yogi’s, therapeuten en leraren die zich bezig houden met lichaams- en bewegingswerk. Voortschrijdend inzicht heet dat.
Mijn leuke holle ruggetje bijvoorbeeld blijkt nu het gevolg van een superstrakke en taaie psoas, opgelopen door tien jaar aan een computer vastgegroeid te zitten. Want dat vele zitten betekent voor de slimme psoas dat hij zichzelf gaat inkorten; en ga dan maar weer eens lekker staan, lopen en hardlopen met dat stijve bekken. Gevolg voor mij; klachten in mijn linkerheup en knie. Niet fijn van voor een overactieve vijftig plusser die probeert charmant te blijven. Het vooruitzicht om met een hippe rollator te lopen over een paar jaartjes maakt mij niet blij. Dus ontspannen en rekken die jongens! De informatie en oefeningen die ik van de enthousiaste en geïnspireerde Daan bij de psoas workshop kreeg zijn geweldig, en de TRE workshop is een aanrader voor jong en oud. En, met mijn heup komt het weer goed!
MW
TRE bij Yoga Lab: www.yogalab.nl/tension-releasing-exercises-tre