Voetennieuws

IMG_1355

Eerlijk gezegd was ik nooit eerder op de Fiets en Wandelbeurs; ik dacht dat dat voor die grijze kortharige sportieve en niet van elkaar te onderscheiden doelgroep was. Maar nee! Zoals wel vaker, een vooroordeel dat terzijde  kan worden geschoven.

En ik leer tegenwoordig snel, want als yogajournalist moet je zorgen dat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen op gezond-bewegingsgebied, en er bleek op deze beurs van álles te zien en beleven. Mind, body en soul hoor! Bovendien mensen in alle soorten en maten, zoals het hoort.

Een van de ontwikkelingen die mij (onder andere) vanuit  yoga oogpunt mateloos interesseert, is de gezonde voet, en daarmee ontkom je niet aan de barefoot movement. Een bezoek aan de stand van de vrienden van De Trek Barefootstore stond bovenaan het lijstje.

We werden door enthousiaste voetenvriend van De Trek Barefootstore Hans Vos opgewacht en meteen mee naar boven genomen voor een lezing van barefootcoach Pepijn van Ballegooijer. Waaarom is dat bloetsvoets of op barefoot shoes lopen nu zo gezond?

Pepijn legde met humor en verve aan een zeer geïnteresseerd publiek in een uurtje uit dat de voet een anatomisch complex geheel is: zeshonderd! voetbotjes inclusief weefsels en pezen, met beendergewelfjes, grote en kleine spieren. Die ingenieuze voeten worden zwaar belast; ze dragen ons hele lichaamsgewicht dag in dag uit, meestal op niet goed passende met name voor de tenen te krappe schoenen, terwijl die tenen en spiertjes maar een ding willen: bewegen! Dat betekent voor het lopen: voorvoet, hiel, goed afwikkelen die voet, 1-2-3, en bodemcontact voor de voetzool.  Het is te veel informatie voor een uurtje basisuitleg, geeft Pepijn toe, maar daarvoor naar google en het volgen van loopclinics.

IMG_1348

Na de lezing heb ik bij Hans en Pepijn nog even kritisch doorgevraagd, maar er is geen speld tussen te krijgen. Dit zijn enthousiaste idealisten, die gewoon een waanzinnig goed product verkopen. Ik zeg; iedereen aan de barefoot schoen, of in elk geval een van de varianten in de overgangsfase.

IMG_1341

Steeds meer sporters, yogi’s, wandelaars en vooral runners ontdekken massaal de voordelen van de dunne of zelfs barefootzool voor de  gezondheid van het hele lichaam.

IMG_1351

Afbeelding 1

Maar nu verder op de beurs, die voeten van de vloer: we hebben bij de fietsbaan tandems uitgeprobeerd, dat was lachen! En dan de elektrische tandem, die is zeer snel en levensgevaarlijk. Dat was zeer spannend. Ook het vooroordeel over tandemfietsen en hun bereiders heb ik geheel moeten bijstellen. Rock & Roll!

 

IMG_1358

Kijk en als kleine toegift: op deze beurs zijn ook tafeltjes waar mensen hun reiservaringen willen delen. Dat was verdomd leuk voor een story-gek in hart en nieren! Deze mensen reizen met 11 kilo bepakking, alles uitgestald op hun tafeltje. Het was net een VPRO kinderprogramma. Dat bedenk je niet, zo leuk en lief. En deze leuke ouderen lijken helemaal niet op elkaar, zo wil ik ook oud worden.

Nog iets moois gezien; trekvakanties in onherbergzame gebieden, het zag er prachtig uit allemaal, inclusief gnoes, sledehonden en sjamanen.

Ik ga voortaan alle beurzen af. Tijd genoeg… maar niet heus, maar wel mind-body-en- soul-verlichtend.

MW

info barefoot en loopclinics: www.trekbarefoot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>